„Bottoms Up“: JUMO jubiliejaus proga - gaivus pilzeno gėrimas

Kaip novatoriškų technologijų lyderė, JUMO jau dešimtmečius tiekia aukštos kokybės matavimo ir automatizavimo technologijas maisto pramonei. Todėl buvo akivaizdi idėja sukurti savo jubiliejinį alų 75-mečio proga 2023 m. Alaus gaminimo procese visi svarbūs JUMO produktai, tiekiami alaus pramonei, turėjo būti sujungti į vieną programą. Todėl buvo pasirinkta nuosava, moderni ir labai efektyvi alaus darykla.

Atsisiuntimai

Press text (German)
(DOCX, 417.9kB)
Press text (English)
(DOCX, 416.3kB)
Press photo
(JPG, 333.1kB)
Buisness card
( VCF, 246B)

Dabar JUMO klientai ir partneriai gali mėgautis auksiniu gaiviu Pilsner alumi su malonia kartumo natą. Bus galima įsigyti specialų jubiliejinį „Pilsner“ leidimą. Ir kas žino? Galbūt po kelerių metų atskiri buteliai bus verti nedidelio turto.

Iš regiono kilęs JUMO alus

Ieškodama inžinerinės patirties ir regioninės alaus daryklos, galinčios pastatyti tokią gamyklą ir išvirti tokį alų, JUMO greitai susidūrė su „Burkard und Gärtner“ (B+G), įrenginių projektavimo ir inžinerijos specialiste, taip pat bendrove „Hunfelt Braeu“. Ši jauna alaus darykla Fuldos pakraštyje buvo įkurta 2017 m. kaip hobis garaže. Nuo to laiko ji nuolat augo ir dabar gamina 10 skirtingų patiekalų. „Hunfelt Braeu“ save laiko maža regionine specializuoto alaus darykla. Tarp rūšių yra stoutas, indiškas šviesusis ale ir statinėse brandintas „Bock“ alus.

„Mini alaus daryklos“ idėja kilo todėl, kad Sebastianas Gärtneris, kuris yra vienas iš trijų alaus darytojų, taip pat yra ir vienas iš B+G savininkų, dirbančių visu etatu. Taigi buvo prasminga sujungti JUMO patirtį su B+G ir „Hunfelt Braeu“ ekspertinėmis žiniomis visiškai naujoje gamykloje, kurioje vėliau turėjo būti verdamas jubiliejinis JUMO alus.

Alaus darykla yra klasikinė 3 vienetų alaus darykla

Suplanavus gamyklą pagal pažangų 3D CAD modelį, naudojant naujausią CAD/CAE programinę įrangą ir gamybos metodus, pavyzdžiui, orbitinio suvirinimo technologiją, projektas, kuriam daugiausia vadovavo praktikantai, buvo įgyvendintas vos per kelis mėnesius.

Taip buvo sukurta visiškai automatizuota alaus darykla, kurios kompaktiška konstrukcija yra visiškai pagaminta iš nerūdijančio plieno, kurios našumas yra 100 litrų šaltos misos ir kurioje yra automatizuota CIP funkcija (valymas vietoje). Alaus daryklos įrenginys yra klasikinė 3 įrenginių alaus darykla su lauter tuneliu. Potencialus virimo tūris - maždaug 100 litrų. Priklausomai nuo alaus rūšies, tai atitinka maždaug 20 kg salyklo.

Įmonėje buvo įrengtas ne tik užmaišymo tunas, lauter tunas ir misos katilas, bet ir karšto vandens rezervuaras. Visos talpyklos, išskyrus raugintuvą, šildomos elektra per vidinę indo sienelę. Šildymo elementams valdyti naudojami JUMO TYA 202 galios valdikliai. Galios valdikliai yra itin svarbūs siekiant efektyviai naudoti energiją.

Be to, įrenginyje yra vandens siurblys ir CIP funkcija, taip pat kitas dažniu valdomas siurblys, skirtas misai arba misai. Abiejuose siurbliuose JUMO ZELOS C01 LS lygio jungiklis naudojamas kaip apsauga nuo sauso veikimo.

Dažniu valdomi ir 2 drumzlintuvo maišytuvo bei lauterio maišytuvo smulkintuvo varikliai.

Matuojant karšto vandens rezervuaro, misos ir misos virimo katilo lygį, naudojamas naujas JUMO DELOS S02 slėgio siųstuvas. Diferencinio slėgio matavimas lauterio tunelyje atliktas naudojant JUMO TAROS S46 H.

JUMO flowTRANS W02 naudojamas pagrindinio ir vėlesnių užpylimų kiekiui matuoti. Po misos aušintuvu naujasis JUMO flowTRANS MAG HT20 matuoja bendrą srautą ir temperatūrą. Temperatūra atitinkamose talpyklose nustatoma naudojant JUMO dTRANS T1000.

Jutikliai buvo sumontuoti gamykloje su technologinėmis jungtimis G ½ (higieniška), JUMO PEKA (sertifikuota pagal EHEDG) ir spaustuvu. Jie buvo integruoti per SPE, IO-Link arba su 4-20 mA signalu.

Didelis proceso patikimumo laipsnis virimo metu

Iš pradžių karšto vandens indas pripildomas vandens ir pasiekiama reikiama užmaišymo temperatūra. Tada vanduo pumpuojamas į užmaišymo talpyklą ir rankiniu būdu pridedama salyklo kruopų. Vandens kiekis (pagrindinis įpylimas) nustatomas naudojant JUMO flowTRANS US W01/02.

Užmaišymo procesas turi būti baigtas per trumpesnį nei 15 minučių laikotarpį, o maišyklė turi veikti didžiausiu sukimosi greičiu. Dabar salykle esantys fermentai pradeda atitinkamus skaidymo procesus. Dalį baltymų iki aminorūgščių skaido proteinazės, o krakmolą iki cukraus skaido alfa ir beta amilazės. Fermentai veikia priklausomai nuo substrato, todėl reakcijos terpei keliami ypatingi reikalavimai, susiję su klampumu, pH verte ir temperatūra.

Pasiekus atitinkamą optimalią temperatūrą, pagal reikiamą alaus rūšį dabar atliekamos įvairios pauzės. Šiandien įprastas šviesaus alaus užpylimo procesas yra toks: užpylimas vyksta 62 °C temperatūroje, po 50 minučių temperatūra padidinama iki 72 °C, o dar po 20 minučių kaitinama iki 78 °C. Šildymo procesas turėtų vykti per minutę temperatūrai pakilus 1 °C. „Visų šių JUMO produktų ir sprendimų sąveika užtikrina aukštą proceso patikimumo lygį“, - sako B+G vadovas Sebastianas Gärtneris.

Po to seka lauteringas. Šiame etape skysti ir kieti komponentai atskiriami vienas nuo kito. Užpildžius lauterio tuną, kurio dugne yra sietas, kietosios medžiagos nusėda ant dugno ir sudaro filtro sluoksnį. Iš pradžių drumsta misa pumpuojama atgal į lauter tuną. Kai misa tampa skaidri, perjungiama į misos katilą. Per rauginimo procesą JUMO TAROS S46 H matuoja slėgių skirtumą po dugnu, kad galėtų valdyti dažniu valdomos pompos sukimosi greitį ir prireikus įjungti smulkintuvą.

Baigus pagrindinį užpylimą, po to atliekami paskesni užpylimai. Atskirų vėlesnių užpylimų kiekis vėl gaunamas naudojant JUMO flowTRANS US W01/02. Papildomo užpylimo tikslas - pašalinti iš panaudotų grūdų likusį ekstraktą. Ekstrakto, kurį galima išplauti ir suskaidyti, suma turėtų būti mažesnė nei 1 %.

Kitame proceso etape misa verdama maždaug 70-90 minučių. Verdant išgarinamas vanduo, kad būtų gauta reikiama pradinė misa, pašalinamos nepageidaujamos aromatinės medžiagos, misa sterilizuojama, inaktyvinami fermentai, susidaro aromatas ir dažikliai.

Virimo metu į misą taip pat dedama apynių. Priklausomai nuo alaus ir apynių veislių, tai gali būti daroma keliomis atskiromis apynių dozėmis. Karčiųjų apynių atveju virimo procesas pagerina karčiųjų medžiagų ištirpimą, todėl jų paprastai dedama į mišinį pradžioje. Aromatiniai apyniai dedami tik virimo pabaigoje. Jubiliejiniam alui buvo naudojamos magnum, ariana ir saphir apynių rūšys.

Po virimo misa atvėsinama iki 20 °C temperatūros. Tai atliekama naudojant priešpriešinės srovės šilumokaitį. JUMO flowTRANS MAG H20 išėjime fiksuoja bendrą srautą ir temperatūrą. Misos siurblio sukimosi greitis valdomas priklausomai nuo misos išleidimo temperatūros.

Po paruošimo su mielėmis seka alaus fermentacija ir laikymas. Ypač svarbus vaidmuo fermentacijos metu tenka tiksliam temperatūros reguliavimui. Viršutinės fermentacijos mielės alų fermentuoja 15-20 °C temperatūroje, o apatinės fermentacijos mielės - 4-9 °C temperatūroje.

„JUMO digiLine CI HT10“ nustato valymo priemonių koncentraciją

Taip pat galima pasirinkti automatinį įrangos valymą. CIP funkcija įmanoma dėl tokių veiksnių, kaip valymo priemonių koncentracijos matavimas. „JUMO digiLine CI HT10“ nustato įvairių valymo priemonių koncentraciją pagal karšto vandens talpykloje esantį temperatūros kompensuojamą laidumą.

Dar vienas matavimas naudojamas įrenginio išleidimo vietoje, kad būtų galima stebėti atskirus valymo etapus ir terpės atskyrimą. Pirmiausia įrenginys iš anksto nuplaunamas vandeniu per talpyklose esančias purškimo galvutes. Vėliau atliekami valymo etapai su kaustine soda, dar vienas plovimas vandeniu ir neutralizavimas azoto arba fosforo rūgštimi. Paskutinis etapas - galutinis skalavimas vandeniu, kol pagal laidumą nustatoma, kad rūgštis visiškai pašalinta išleidimo angoje.

Būtent čia JUMO digiLine CI HT10 parodo savo stipriąją pusę. Tikslus koncentracijos matavimas ir trumpas integruoto temperatūros matavimo atsako laikas padeda sumažinti aptarnaujančio vandens ir valymo priemonių kiekį.

CIP procesus panašiu būdu galima atlikti ir farmacijos pramonėje. Šiuo atveju paskutinis skalavimas atliekamas itin švariu vandeniu. Ypač gryno vandens laidumas nustatomas naudojant JUMO tecLine CR laidumo jutiklį ir JUMO AQUIS 500 CR siųstuvą. Pagal USP 645 specifikacijas šiuo atveju temperatūros kompensavimą galima išjungti.

Valdymas ir vizualizavimas

Įrenginys valdomas naudojant JUMO variTRON 500 jutiklinį valdiklį ir JUMO smartWARE SCADA programinę įrangą, skirtą procesams stebėti ir valdyti.

Atskirų alaus rūšių receptus ir atskiras CIP funkcijas galima intuityviai sukonfigūruoti neturint programavimo įgūdžių naudojant naršyklės programinį sprendimą JUMO variTRON Program App. JUMO smartWARE Evaluation leidžia papildomai įrašyti visus proceso parametrus.

„Vėliau ir alaus virimo procesą, ir CIP procesą galima įvertinti ir patikrinti naudojant automatinę partijos ataskaitą“, - sako Martinas Eppingeris, JUMO maisto ir gėrimų rinkos segmento vadovas. Tai supaprastina kito alaus virimo procesą, kuriuo taip pat galima kruopščiai mėgautis.

Ar vis dar turite klausimų?


Spaudos tarnybos vadovas

Michael Klose +49 661 6003-2346 +49 661 6003-2346